
Słodycze z dzieciństwa - historia słodyczy na świecie
Historycy przyjmują, że słodycze zostały wynalezione przez starożytnych Egipcjan, którzy mieli je przyrządzać już 2000 lat przed naszą erą. Grecy i Rzymianie byli ich następcami.
W czasach średniowiecznych bardzo popularne były różnego rodzaju przetwory z owoców, np. jabłek, śliwek oraz innych produktów powszechnie dostępnych w Europie. Z czasem oprócz miodu zaczęto również wykorzystywać cukier. Słodycze z dzieciństwa, nawet bogatego szlachcica w tamtych czasach, były co najwyżej dżemem, powidłami, czy dosyć prostym, z dzisiejszej perspektywy, wypiekiem.
O prawdziwym przełomie możemy mówić w epoce renesansu, kiedy na skutek postępu technologicznego, znacząco spadły ceny mąki oraz cukru. Dzięki temu dostęp do tych produktów, a więc wyrobów z nich, przestał być zarezerwowany wyłącznie dla najbogatszych, a stał się powszechny w porównaniu z tym, jak wyglądało to w przeszłości.
Oczywiście pod tym względem przodowały najbogatsze miasta renesansowe, a więc Wenecja, Genua czy Mediolan, w których to w XVI wieku opracowano receptury bezy i marcepanu. Później w tym samym rejonie zaczęto przyrządzać lody. Słodycze dzieciństwa XVI lub XVII wiecznego Włocha były więc zdecydowanie bardziej urozmaicone niż jego przodka ze średniowiecza.
Ogromny wpływ na przekształcenie się i urozmaicenie słodyczy miała również epoka Wielkich Odkryć, która wiązała się ze sprowadzeniem wielu nowych produktów oraz przypraw, szczególnie z terenów Ameryki Południowej oraz wysp korzennych (dzisiejsza Indonezja).
Do następnego wielkiego przełomu w cukiernictwie doszło w epoce przemysłowej. Wówczas zaczęto wytwarzać produkty cukiernicze na skalę przemysłową. Wiązało się to z ogromnym spadkiem cen wyrobów cukierniczych oraz wieloma nowymi produktami, jak np. mleczna czekolada, krówki czy żelki.
Ukoronowaniem tej historii są słodycze z Ameryki opracowane w XX wieku na terenach Stanów Zjednoczonych. Lizaki, pianki Marshmallow, jelly beans, ciastka, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, piwo kremowe, mega żele, zupełnie współczesne słodycze, jak np. fasolki Harry Potter, Oreo, napój Fanta, Pringels, Hubba Bubba, Twizzlers, Chupa Chups czy nowoczesne lody produkowane na masową skalę oraz wiele innych produktów sprawiły, że słodycze stały się w pełni dostępne dla każdego. Przestały być rzadkim i drogim rarytasem, stały się za to przyjemnością dostępną dla każdego.
A jak było w Polsce?
Przez dłuższy czas słodycze w Polsce wyglądały tak jak w reszcie Europy, z tą różnicą, że różne nowinki docierały do nas z opóźnieniem. Z tego powodu słodycze z dzieciństwa polskiego Sarmaty smakowały inaczej niż słodycze z dzieciństwa francuskiego arystokraty czy słodycze z dzieciństwa hiszpańskich, lub portugalskich odkrywców przemierzających Ocean Atlantycki.
W okresie PRL dzieci i młodzież miały okazję najeść się słodyczy od święta, a ich dostępność oraz możliwość wyboru były niestety dosyć ubogie. Dlatego osoby urodzone w PRL wspominają słodycze z dzieciństwa jako coś wyjątkowego, ale z ich perspektywy zbyt rzadko spotykanego.
Trzeba przyznać, że słodkości z tamtych czasów, jak np. wyroby czekoladopodobne lub inne tego typu produkty, nie mogą się równać z tymi, które stały się w Polsce dostępne po przemianach ustrojowych.
Inaczej sytuacja wygląda w dzieciństwie osób, które urodziły się już w latach 90-tych czy jeszcze 80-tych. Dla nich skojarzenia ze słodkościami okresu dziecięcego to Hubba Bubba, M&M's, Chupa Chups czy napój Fanta, lub Coca-Cola, a nie podróbki czekolady rodem z PRL.
Następne pokolenia również nie będą mogły narzekać na słodycze, ponieważ paleta dostępnych przysmaków nieustannie się poszerza, technologia idzie do przodu, a wymagania rynku rosną. Innymi słowy, cukiernicy z roku na rok muszą starać się coraz bardziej.
Gdzie kupić słodycze?
Jeżeli chodzi o słodycze z dzieciństwa, sklep Candy Shop (www.candy-shop.pl) zapewnia niezwykle szeroki asortyment. Zresztą nie tylko jeżeli chodzi o słodycze z dzieciństwa, ale proponujemy bardzo wiele różnych ich rodzajów. Wszystkie nasze produkty łączy jednak pewna podstawowa cecha. Słodycze, które można znaleźć w naszym sklepie, zostały starannie wyselekcjonowane przez osoby, które są świadome powyżej opisanej historii cukiernictwa. Wiemy, jakie słodycze w danym regionie są najlepsze. Wiemy, po które warto sięgnąć w różnym celu. Przecież nie zawsze musi to być zwykła chęć zjedzenia czegoś słodkiego.
Stawiamy na różnorodność, bo wiemy, jak niesamowite są słodycze, ale także osoby, które je jedzą. Jedni chcą posmakować czegoś wyjątkowo słodkiego, inni mają ochotę na trochę cukierniczej klasyki. Jeszcze inne osoby to odważni odkrywcy, którzy poszukują nowych smakowych doznań. W naszej ofercie można znaleźć oryginalne słodycze z Ameryki i innych części świata, słodkości wegańskie oraz słodycze na święta i różne inne wyjątkowe okazje. Każdy znajdzie u nas coś dla siebie.