Candy-Shop.pl
Producenci
Lubisz promocje? My również :)
TORT Z MARSHMALLOW
TORT Z MARSHMALLOW

Tort z Marshmallow

Pianki Marshmallow to kwintesencja amerykańskich słodkości. Pierwsze zostały wyprodukowane w USA w 1948 roku, a obecnie są znane i lubiane na całym świecie, gdzie służą jako przekąska małym i większym łasuchom. Oprócz najbardziej oczywistego zastosowania jako słodkiego deseru czy szybkiej przekąski pomiędzy daniami, marshmallow idealnie nadają się do dekorowania tortów zarówno w formie białego lub kolorowego kremu, jak i do tworzenia fantastycznych ozdób.

Co wyróżnia pianki z Candy Shop?

Oprócz tego, że słodycze z Candy Shop to produkty wysokiej jakości, to ich dodatkowym atutem są kolor i aromat. Zwykle mieliśmy do czynienia z piankami białymi lub biało-różowymi. Tutaj mamy je także w kolorach żółtym, zielonym, czerwonym, pomarańczowym czy fioletowym. Aromaty owoców (banany, jagody, maliny ,pomarańcze, arbuzy i inne) dają pole do popisu także w kulinarnych eksperymentach, ponieważ pianki z Candy Shop nie wymagają już dodatkowych poprawek żeby prezentować się bardzo efektownie. Jak przygotować masę z marshmallow?

Przepis na masę do dekorowania tortów:

Składniki:

  • pianki marshmallow (450 g)
  • cukier puder (1 kg)
  • woda ( 3 łyżki)

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już trochę się rozpuszczą, dodajemy wodę i powoli dosypujemy cukier. Kiedy masa zgęstnieje, ale dalej będzie lepka, przekładamy ją na stolnicę, dodajemy resztę cukru i wyrabiamy. Powinna mieć konsystencję plasteliny. Masę rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką ziemniaczaną. Ilość, jaka powstanie z podanych składników, wystarcza na pokrycie tortu i ozdoby.

Masa plastyczna z pianek

Składniki:

  • 150 – 200 g marshmallow
  • 400 – 500 g cukru pudru wymieszanego ze skrobią kukurydzianą (1:1)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

Pianki wkładamy do żaroodpornej miski wraz z masłem i mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (około 10 – 30 sekund). Dodajemy około 100g skrobi z cukrem i mieszamy. Można dodać barwniki lub aromaty. Stopniowo dosypujemy cukier ze skrobią, aż do uzyskania gęstej masy, którą przekładamy na stolnicę uprzednio posypaną cukrem i skrobią. Można posmarować dłonie masłem, aby przy wyrabianiu masa nie kleiła się do nich. Tak przygotowaną masą obkładamy tort i lepimy z niej ozdoby. Masę do późniejszego użycia można przechowywać w lodówce.

Pamiętajmy, żeby masy z pianek nie kłaść na krem na bazie śmietany, ani bitą śmietanę! Najlepiej jeśli położymy ją na krem maślany.

Dodatki!

Można także udekorować tort gotowymi piankami, jeżeli nie czujemy się na siłach do samodzielnego wykonania wymyślnych ozdób. Pianki w kształcie serduszek lub twistery na pewno będą się świetnie prezentować. Do masy piankowej doskonale pasować będzie jasne, delikatne ciasto biszkoptowe, ale tak naprawdę wszystko zależy od naszych osobistych upodobań.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium