Pomysły na ciasto z żelkami
Żelki to jedne z najbardziej lubianych przez dzieci słodyczy. Doskonałe na szybką przekąskę w ciągu dnia, jak i na smakołyk serwowany podczas urodzinowego przyjęcia. Na stronie candy-shop.pl znajdziesz ogromny wybór tych słodyczy w różnych smakach i kształtach. Są słodkie i kwaśne, o smaku owoców leśnych, tropikalnych, coli i wielu innych, bezglutenowe i nie tylko. Jako samodzielna przekąska są doskonałe, jednak czasem warto spróbować podać je w innej formie. Na przykład ozdobić nimi tort albo zrobić z nich delicje. Oto kilka przepisów, jak wykorzystać przepyszne wielosmakowe żelki.
Tęczowe ptasie mleczko z żelkami:
Potrzebujesz:
- 5 opakowań galaretki (cytrynowa, agrestowa, jagodowa, malinowa, wieloowocowa niebieska),
- 5 opakowań serka waniliowego,
- 2 duże jogurty greckie,
- biszkopty,
- 200ml mleczka waniliowego,
- 200ml mleczka waniliowego,
- kilka opakowań różnokolorowych żelków.
Wykonanie: każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4szklanki wrzątku i odstawiamy, żeby wystygła. W miseczce mieszamy pół szklanki serka waniliowego i pół szklanki jogurtu. Dodajemy zimną galaretkę i mieszamy. Tak samo przygotowujemy pozostałe galaretki. Na dnie tortownicy wykładamy biszkopty nasączone w mleczku i wlewamy pierwszą warstwę z galaretką, po czym tortownicę wkładamy do lodówki. Tą samą czynność powtarzamy z każdą warstwą (warstwy powinny zastygnąć przed dodaniem następnych). Po wyjęciu ciasta z tortownicy, układamy na nim żelki kolorami.
Delicje z żelkami:
Potrzebujesz:
- 100g żelków,
- około 12 okrągłych biszkoptów,
Na polewę:
- 50 g czekolady,
- 2 łyżki słodkiej śmietanki.
Wykonanie: żelki rozpuścić w garnku (z grubym dnem) na gęstą masę. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Na każdym biszkopcie położyć po około 1 łyżeczce masy z żelków. Po chwili polać płynną czekoladą. Można udekorować posypką.
Jabłecznik z żelkami:
Potrzebujesz na biszkopt:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki stołowe mąki tortowej,
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej.
Na krem:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie plus jedna szklanka wody do budyniu.
Na wierzch:
- 2 paczki miękkich żelków,
- 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka zmieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać je do białek, wymieszać mikserem. Dodać przesianą mąkę, miksować na najniższych obrotach. Piec 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, gotować w garnku z 2 szklankami wody i szklanką cukru. Budynie rozrobić w szklance wody i wlać, gdy jabłka będą miękkie. Mieszać, dopóki nie zgęstnieje. Wystudzić. Wlać na wystudzony biszkopt i na pół godziny włożyć do lodówki. Ubić w tym czasie śmietankę do konsystencji bitej śmietany. Następnie posmarować nią ciasto i udekorować żelkami. Smacznego!